2 Νοε 2019

Dark Pages of Rock History: Ο μπασίστας των Cream, Jack Bruce πεθαίνει σε ηλικίας 71 ετών



Ο Jack Bruce, ο θρυλικος μπασίστα των Cream της δεκαετίας του 1960, στις 25 Οκτώβριοι του 2014 πέθανε σε ηλικία 71 ετών

Γεννημένος στο προάστιο της Γλασκόβης στο Bishopbriggs το 1943, οι γονείς του ταξίδεψαν εκτενώς στον Καναδά και στις ΗΠΑ και ο νεαρός Τζακ παρακολούθησε 14 διαφορετικά σχολεία. Τελείωσε την επίσημη εκπαίδευσή του στην Ακαδημία Bellahouston και στην Royal Scottish Academy of Music, στην οποία κέρδισε υποτροφία για τσέλο και σύνθεση. Έφυγε από την ακαδημία και τη Σκωτία σε ηλικία 16 ετών και τελικά βρήκε το δρόμο του στο Λονδίνο, όπου έγινε μέλος των Blues Inc.


Έπαιξε σε αρκετά συγκροτήματα στις αρχές της δεκαετίας του '60, συμπεριλαμβανομένων των Blues Breakers του John Mayall και του Manfred Mann προτού φτάσει στους Clapton και το Baker στους Cream.

Το θρυλικό Supergroup Cream, το οποίο περιλάμβανε επίσης τον Eric Clapton και τον Ginger Baker, θεωρείται πλέον μία από τις σημαντικότερες μπάντες στην ιστορία των rock. Ο Bruce έγραψε και τραγούδησε τα περισσότερα από τα τραγούδια, όπως "I Feel Free" και "Sunshine Of Your Love".


Η Cream στο Royal Albert Hall

Πώλησαν 35 εκατομμύρια άλμπουμ σε μόλις δύο χρόνια και τους δόθηκε ο πρώτος δίσκος πλατίνας για το Wheels of Fire.

Οι Cream χωρίστηκαν τον Νοέμβριο του 1968 στο ύψος της δημοτικότητάς τους, με τον Bruce να αισθάνεται ότι είχε απομακρυνθεί πολύ από τα ιδανικά του.


Ο Jack Bruce (αριστερά) με τον Τζίντζερ Μπέικερ και τον Eric Clapton στην Κρέμα στα μέσα της δεκαετίας του 1960


Ο Bruce δεν έφθασε ξανά στα εμπορικά ύψη που έκανε με τους Cream, αλλά η φήμη του ως ένας από τους καλύτερους κιθαρίστες στην επιχείρηση μεγάλωσε τις επόμενες δεκαετίες.

Τον Μάιο του 2005, επανενώθηκε με τους πρώην συνθέτες των Cream για μια σειρά συναυλιών στο Royal Albert Hall του Λονδίνου.

Ο θάνατος του Bruce ανακοινώθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του και επιβεβαιώθηκε από τον δημοσιογράφο Claire Singers.

Είπε: «Πέθανε σήμερα στο σπίτι του στο Suffolk που περιβάλλεται από την οικογένειά του."

Μια δήλωση από την οικογένειά του είπε: "Με μεγάλη θλίψη, εμείς, η οικογένεια του Jack, ανακοινώνουμε τη μετάβαση του αγαπημένου μας Jack: συζύγου, πατέρα και παππού και γενικού μύθου.Ο κόσμος της μουσικής θα είναι ένα φτωχότερο μέρος χωρίς αυτόν, αλλά ζει στη μουσική του και για πάντα στις καρδιές μας».




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου