7 Νοε 2019

25 χρόνια πριν: το «Nirvana: MTV Unplugged στη Νέα Υόρκη» κυκλοφόρησε μετά τον θάνατο του Kurt Cobain

Αποτέλεσμα εικόνας για mtv nirvana unplugged"

Κάποτε, όταν MTV σήμαινε Music Television, υπήρχαν τα Unplugged sessions. Από τα πιο γνωστά και επιτυχημένα ήταν αυτό των Nirvana το 1993.

Θέλοντας να κάνουν κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα - καθώς "οι περισσότερες μπάντες σε αντίστοιχες εμφανίσεις τα αντιμετώπιζαν ως ροκ σόου, παίζοντας τις μεγαλύτερες επιτυχίες τους λες και βρίσκονταν στο Madison Square Garden απλά χρησιμοποιώντας ακουστικές κιθάρες" - περιέλαβαν τη διασκευή στο "The Man Who Sold the World" του Bowie, μεταξύ άλλων, και κάλεσαν μέλη των Meat Puppets να παίξουν μαζί τους στη σκηνή.




Αν και υπήρχε ένα μυστήριο σχετικά με το τι θα ακολουθούσε (καθώς ελάχιστοι είχαν ακούσει την μπάντα χωρίς το παραδοσιακό, θορυβώδες στυλ τους), με το που άνοιξε το σόου με το "About a Girl" όλοι σκέφτηκαν : "Ναι, αυτό θα μπορούσε να έχει αποτέλεσμα".



Ο Cobain ήταν γνωστό πως δεν φαινόταν τόσο ευτυχισμένος με το να είναι ένας ροκ σταρ. Άλουστος για μία εβδομάδα, παρουσιάστηκε με ένα απλό τζην παντελόνι και εκείνο το πασίγνωστο πλέον πράσινο πουλόβερ. Όποιοι δαίμονες κι αν τον περιτριγύριζαν όμως, είχε τον πλήρη έλεγχο εκείνη τη νύχτα δίνοντας την εντύπωση πως θα κατάφερνε να ξεπεράσει τα προβλήματά του.

Ολόκληρη η παράσταση είναι αξιομνημόνευτη, αλλά θα σταθώ συγκεκριμένα στο παρακάτω. Ένα από τα highlight της βραδιάς - μια παρωδία του παιδικού Χριστιανικού ύμνου "I'll Be a Sunbeam", που ηχογραφήθηκε πρώτα από τους Vaselines με τίτλο "Jesus Wants Me for a Sunbeam".


Ο Cobain θα πεθάνει στις 8 Απριλίου 1994, μόλις πέντε μήνες μετά την ειδική εγγραφή του MTV Unplugged. Αρχικά, η ΓΔΑ ζήτησε κάτι που θα μπορούσαν να απελευθερώσουν για να καταπολεμήσουν τις πλημμύρες στην αγορά. Το συγκρότημα πρόκειται να κυκλοφορήσει ένα διπλό άλμπουμ με ζωντανές εμφανίσεις από όλη την καριέρα τους με την προσθήκη του ειδικού MTV Unplugged. Αλλά μετά από προβλήματα με την επένδυση συναισθηματικά στο έργο, τα επιζόντα μέλη επέλεξαν να απελευθερώσουν απλώς την απόδοση Unplugged, μετατρέποντάς την στον παραγωγό Scott Litt για να επιβλέπουν το ρεκόρ.

Την 1η Νοεμβρίου 1994, κυκλοφόρησε το άλμπουμ και αμέσως έκανε το ντεμπούτο του στο Νο. 1 στο διάγραμμα Billboard 200. Ο δίσκος θα έχει πιστοποιηθεί 5 φορές πλατινένιο και έχει θεωρηθεί παγκοσμίως ένα από τα μεγαλύτερα ζωντανά άλμπουμ όλων των εποχών. Το MTV Unplugged της Nirvana στη Νέα Υόρκη θα κερδίσει επίσης το Grammy για το καλύτερο άλμπουμ μουσικής άλμπουμ το 1996 και το DVD θα κυκλοφορήσει το 2007.

"Νομίζω ότι είναι μια πολύ σημαντική απόδοση για τους οπαδούς της Nirvana γιατί νομίζω ότι μας έδειξε μια άλλη πλευρά που δυστυχώς δεν ξαναπήγαμε ποτέ ξανά”, κατέληξε ο MTV Unplugged σκηνοθέτης Beth McCarthy-Miller.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου