8 Δεκ 2019

Η νύχτα που σκότωσαν τον Λένον: Οι δραματικές τελευταίες ώρες του θρύλου των Beatles


Η νύχτα που σκότωσαν τον Λένον: Οι δραματικές τελευταίες ώρες του θρύλου των Beatles

«Αρχικά δεν ήξερα ποιανού καρδιά είχα στα χέρια μου. Κάναμε τα πάντα, αλλά είχε φύγει», θυμάται ο γιατρός του Roosvelt Hospital - Συγκλονιστικές περιγραφές των αστυνομικών που έφτασαν πρώτοι στον τόπο της δολοφονίας - Πώς μεταδόθηκε η είδηση του θανάτου του
«Μόλις κατέστρεψες όλη σου τη ζωή»: Αυτά ήταν τα λόγια του αστυνομικού της Νέας Υόρκης, Peter Cullen στον Μαρκ Ντέιβιντ Τσάπμαν λίγα λεπτά αφότου πυροβόλησε τον Τζον Λένον, στις 8 Δεκεμβρίου 1980.

Εκείνο το μοιραίο βράδυ Δευτέρας, ο Cullen και ο συνάδελφός του Steve Spiro, ήταν οι πρώτοι που έφτασαν στο εμβληματικό πλέον The Dacota, το γοτθικό κτιριακό συγκρότημα του 1880 όπου κατοικούσε ο θρύλος των Beatles στη Νέα Υόρκη.

37 χρόνια αργότερα, τρεις αστυνομικοί και ο χειρουργός που προσπάθησε να κρατήσει στη ζωή τον Λένον διηγούνται με συγκλονιστικές λεπτομέρειες, τα όσα συνέβησαν εκείνη τη νύχτα και τις δραματικές ώρες που ακολούθησαν τους μοιραίους πυροβολισμούς από το όπλο του Ντέιβιντ Τσάπμαν

«Κάποτε στη Νέα Υόρκη»

Το 1975 ο Τζον Λένον και η Γιόκο Όνο απέκτησαν το πρώτο τους παιδί, τον Σον, αφήνοντας πίσω τον μποέμ τρόπο ζωής τους στο West Village του Μανχάταν για το κτίριο Dakota στο περισσότερο συντηρητικό Upper West Side, κοντά στο Central Park.

«Ήταν μία διαφορετική εποχή, υπήρχε μεγάλη εγκληματικότητα στη Νέα Υόρκη, αλλά μπορούσες να περνάς απαρατήρητος ως διασημότητα, για αυτό αγαπούσαν τη ζωή εκεί», δήλωσε ο Cullen στο InsideEdition.com.

Τζον Λένον και Γιόκο Όνο


Ο Λένον και η οικογένειά του ήταν γνωστοί στη γειτονιά. Συχνά τους έβλεπαν να κάνουν βόλτες στο Σέντραλ Παρκ και το Upper West Side. Σε αυτό το σημείο, η Νέα Υόρκη δεν ήταν μόνο ένα μέρος στο οποίο ζούσε ο Λένον, αλλά είχε γίνει το σπίτι του.

«Δεν είχε ποτέ φρουρούς και οι άνθρωποι σέβονταν την ιδιωτικότητά του», δήλωσε ο συνταξιούχος αστυνομικός του NYPD Herb Frauenberger .

Τον Νοέμβριο του 1980 ο Τζον Λένον μετά από μία μουσική ανάπαυλα επέστρεψε με τον δίσκο «Double Fantasy», τον οποίο ηχογράφησε με τη σύζυγό του. Τότε τίποτα δεν προμήνυε όσα θα συνέβαιναν λίγες εβδομάδες μετά.


Ο θαυμαστής που έγινε ο δολοφόνος του

Η 8η Δεκεμβρίου 1980 ήταν μία τυπική κρύα νύχτα του Δεκέμβρη για τον αξιωματικό Frauenberger, όπως θυμάται ο ίδιος. Όμως κάτι τέτοιο δεν ίσχυε για τον Τζον Λένον και τη Γιόκο Όνο. Το πρωί εκείνης της ημέρας είχαν υποδεχθεί στο σπίτι του τη φωτογράφο του Rolling Stone, Άνι Λίμποβιτς, καθώς θα φωτογραφίζονταν για το περιοδικό.

Περίπου στις 4.30 το απόγευμα, Λένον και Όνο έφυγαν από το Dakota και συναντήθηκαν με έναν άνδρα που τους ζήτησε να υπογράψουν ένα αντίτυπο του Double Fantasy. Δεν ήταν κάτι το περίεργο για τον Λένον, καθώς το «Σκαθάρι» συχνά ερχόταν σε επαφή με τους θαυμαστές του που μαζεύονταν έξω από το σπίτι του.

Ο Λένον ρώτησε τον άνδρα αν ήθελε κάτι άλλο, όμως εκείνος ήθελε μόνο να του υπογράψει τον δίσκο. Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς το Record Plant στο Μανχάταν, για να συνεργαστούν με τον παραγωγό του «Double Fantasy», Τζακ Ντάγκλας, για το single της Όνο «Walking on Thin Ice».

Ο δολοφόνος του Λένον, Ντέιβιντ Τσάπμαν


Λίγες ώρες αργότερα, μετά τις 10 το βράδυ, το ζευγάρι έφυγε για το σπίτι του. Βγαίνοντας από το αυτοκίνητό τους, μπροστά από το Dakota, η Όνο ρώτησε τον Λένον αν ήθελε να αγοράσουν κάτι για φαγητό από το διπλανό κατάστημα. Εκείνος αρνήθηκε, λέγοντας ότι θα προτιμούσε να πάει στο σπίτι για να βάλει για ύπνο τον 5χρονο τότε Σον και να αφήσει την νταντά του να γυρίσει σπίτι της.

Πλησιάζοντας στο σπίτι, ο ίδιος θαυμαστής που είχε χαιρετίσει νωρίτερα, τον πλησίασε και πυροβόλησε τέσσερις φορές τον Λένον στο στήθος.  Οι τρεις από τις σφαίρες διαπέρασαν την πλάτη του θρύλου των Beatles.

«Ήταν ένα αναπάντεχο γεγονός. Τόσο ξαφνικό που μού ήταν πολύ δύσκολο», είχε δηλώσει το 1997 στο Inside Edition η Γιόκο Όνο για τη δολοφονία του συζύγου τους.

Ο δολοφόνος ήταν ο 25χρονος Μαρκ Ντέιβιντ Τσάπμαν, ο οποίος είχε παραμείνει στον τόπο του εγκλήματος, ενώ η αστυνομία κλήθηκε μέσα σε δευτερόλεπτα.

O Τσάπμαν είχε ταξιδέψει από τη Χαβάη για να σκοτώσει τον Λένον. Ήταν ο ήρωάς του και, επειδή θεωρούσε εαυτόν βαθιά χριστιανό, το «Σκαθάρι» τον είχε προδώσει όταν δήλωσε για τους Beatles ότι «Τώρα είμαστε πιο διάσημοι και από τον Ιησού Χριστό».


Τα δραματικά λεπτά μετά τους πυροβολισμούς

«Όταν μας τηλεφώνησαν, νομίσαμε ότι επρόκειτο για πυροτεχνήματα και όχι για πυροβολισμούς (...)», θυμάται ο Cullen, που κλήθηκε στο σημείο. Εκείνος και ο Spiro ήταν οι πρώτοι που έφτασαν στον τόπο της δολοφονίας, στις 10.30 το βράδυ. Ο Cullen είπε ότι ο θυρωρός του Dakota, ονόματι Χοσέ, έδειξε τον Τσάπμαν και τον αναγνώρισε ως τον άνδρα που πυροβόλησε τον Λένον.

«Ο Λένον βρισκόταν στον προθάλαμο και κόσμος στεκόταν γύρω του. Όλοι είχαν παγώσει», προσθέτει.

Τον βρήκαν να αιμορραγεί από το στόμα και το στήθος, αλλά όλως περιέργως, είχε ακόμα παλμό. Την ίδια ώρα ο Τσάπμαν, είχε τα χέρια του πάνω από το κεφάλι του κρατώντας το βιβλίο «Ο φύλακας στη Σίκαλη». Ο  Spiro τον έσπρωξε προς στον τοίχο, του διάβασε τα δικαιώματά του και του πέρασε χειροπέδες. Εκείνος δεν προέβαλε αντίσταση.

Ο Cullen στράφηκε στον Λένον.  «Το υπόλοιπο της νύχτας ήταν ένα σκέτο τρελοκομείο», ανέφερε. Λίγο αργότερα κατέφτασε ένα ακόμη περιπολικό που μετέφερε τους αξιωματικούς Herb Frauenberger και Tony Palma.

«Τον ρώτησα γιατί τον σκότωσες; Και μου απάντησε: Είμαι ο Τζον Λένον. Σκότωσα τον εαυτό μου», ανέφερε ο Palma, όταν τον έβαλαν στο περιπολικό.


O αστυνομικός Peter Cullen


«Όταν ακούς ότι κάτι έγινε στην Ντακότα, όντως κάτι έχει γίνει. Φτάσαμε σε χρόνο μηδέν με τα όπλα προτεταγμένα», ανέφερε.

Στην αρχή οι τέσσερις αστυνομικοί δεν είχαν καταλάβει ποιος ήταν το θύμα. Ο Palma απλώς θυμάται μία γυναίκα να ουρλιάζει.

«Γύρισα το κεφάλι του και κάτι στο μυαλό μου, μού είπε: τον ξέρω αυτόν τον τύπο. Τον είχαμε ξαναδεί. Ήταν μία γνωστή φυσιογνωμία στη Νέα Υόρκη. Την ώρα που έστρεφα το κεφάλι του, ο θυρωρός μου είπε ότι ήταν ο Τζον Λένον. Ήταν σαν να μου έπεσαν στο κεφάλι ένας τόνος τούβλα», τόνισε ο Palma.

Και έπιασαν αμέσως δουλειά. Οι αστυνομικοί ενημερώθηκαν ότι ένα ασθενοφόρο βρισκόταν σε απόσταση δέκα λεπτών από το σημείο, όμως ήξεραν ότι δεν μπορούσαν να περιμένουν για πολύ.

«Όταν βλέπεις κάποιον να αιμορραγεί έτσι, δεν θέλεις να τον αφήσεις εκεί», είπε ο Palma,. 'Ενα άλλο αστυνομικό αυτοκίνητο έφτασε στο σημείο. Frauenberger και Palma έβαλαν τον Λένον σε αυτό και έσπευσαν στο νοσοκομείο Roosvelt.

«Επικοινώνησαν με το νοσοκομείο ότι υπάρχει ένα θύμα από πυροβολισμό. Δεν είπε ότι το θύμα ήταν ο Λένον, δεν θέλαμε να γίνει χαμός στο νοσοκομείο», τόνισε ο Frauenberger. Σύμφωνα με αναφορές, οι αστυνομικοί του περιπολικού που μετέφερε τον Λένον προσπάθησαν να του μιλήσουν. Είχε τις αισθήσεις του και απαντούσε με νεύματα σε βασικές ερωτήσεις.



Οι τραυματιοφορείς στο Roosvelt περίμεναν. Εκείνο το βράδυ είχε βάρδια ο 29χρονος τότε δρ. David Halleran, γενικός χειρουργός.

«Με ενημέρωσαν και μού είπαν ότι υπάρχει ένας τραυματίας από πυροβολισμό στο στήθος. Ποτέ δεν είπαν ότι ήταν ο Λένον», δήλωσε ο γιατρός. Όμως υποπτευόταν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά.  «(ο τραυματίας) έφτασε με περιπολικό. Αυτό ήταν κάτι το διαφορετικό», τόνισε

Στο μεταξύ, πίσω στο Dakota, οι άλλοι δύο αστυνομικοί Cullen και Spiro έβαλαν στο περιπολικό τους τον Τσάπμαν και τον πήγαν στο αστυνομικό τμήμα. Ο Cullen τότε στράφηκε στον Τσάπμαν και του είπε: «Έχεις χάσει το γα...νο μυαλό σου; Μόλις πέταξες στα σκουπίδια όλη σου τη ζωή»,

Ο Τσάπμαν τότε τού είπε κάτι, που ο Cullen δεν πρόκειται να ξεχάσει ποτέ.

«Είπε ότι υπάρχουν μέσα του ένας μικρός και ένας μεγάλος άνθρωπος και εκείνη τη νύχτα κέρδισε ο μικρός», τόνισε ο Cullen. Την ίδια στιγμή οι Frauenberger και Palma μετέφεραν στο νοσοκομείο τη Γιόκο Όνο.

«Ήταν σοκαρισμένη. Δεν ήταν σε υστερία, αλλά ήταν σε σοκ. Απλά ρωτούσε εάν όλα θα πάνε καλά και προσπαθούσαμε να τη διαβεβαιώσουμε για αυτό, αν και ξέραμε ότι ο Λένον ήταν σοβαρά», θυμάται ο Frauenberger.

Η Γιόκο Όνο με τον Ντέιβιν Γκέφεν


«Κάναμε τα πάντα να τον φέρουμε πίσω, αλλά δεν γύρισε»

Μέσα στο χειρουργείο, η ομάδα των χειρουργών, των γιατρών και των νοσοκόμων, έβγαλαν τού έβγαλαν το δερμάτινο τζάκετ με τον γούνινο γιακά, το κόκκινο πουκάμισο και το τζιν παντελόνι του.

Ο δρ. Halleran που με την ιατρική ομάδα του προσπάθησαν να κρατήσουν τον Λένον στη ζωή


«Έμοιαζαν σαν μία ομάδα του ράγκμπι από πάνω του, που όμως του έβγαζε τα ρούχα του, τού έπαιρνε το σφυγμό και άρχισαν να ανοίγουν το στήθος του», ανέφερε ο δρ. Halleran.

Σε εκείνο το χρονικό σημείο, ο Λένον είχε χάσει τόσο πολύ αίμα, που πλέον δεν είχε παλμό.  Ο δρ. Halleran προσπάθησε με μαλάξεις να επαναφέρει την καρδιά του τραγουδιστή. Στην αρχή, δεν είχε ιδέα ποιανού καρδιά βρισκόταν στα χέρια του.

«Κάποιος είπε ότι μοιάζει με τον Τζον Λένον, ενώ ένας άλλος άνοιξε το πορτοφόλι του και βρήκε την χρυσή AmEx κάρτα του. Είχε επίσης φωτογραφίες στην τσέπη του τζάκετ του», πρόσθεσε ο χειρουργός

Στην αίθουσα αναμονής, η Γιόκο Όνο ρώτησε τον αξιωματικόr Palma αν θα μπορούσε να τηλεφωνήσει σε κάποιον. Αυτός ο άνθρωπος ήταν ο Ντέιβιντ Γκέφεν, στέλεχος δισκογραφικής, ο οποίος έσπευσε στο νοσοκομείο.

Ο Palma θυμήθηκε πώς προσπάθησε να την ηρεμήσει, όσο επεξεργαζόταν στο μυαλό της το τι είχε συμβεί. Την ίδια στιγμή οι γιατροί που έδιναν μάχη να κρατήσουν στη ζωή τον Λένον, σύντομα ήρθαν αντιμέτωποι με το χειρότερο.

«Φαινόταν ότι δεν μπορούσαμε να τον φέρουμε πίσω. Δεν επαναφέραμε το σφυγμό του, την πίεση του αίματος. Είχε φύγει...», ανέφερε ο δρ. Halleran.


«Ήταν σαν να ακούστηκε ο πρώτος πυροβολισμός σε όλον τον κόσμο»

Ο Palma θυμάται τη στιγμή που ένας γιατρός εμφανίζεται στην αίθουσα αναμονής για να ανακοινώσει το δυσάρεστο νέο στην Γιόκο Όνο.

Ένας δημοσιογράφος που είχε χτυπηθεί από αυτοκίνητο ενώ οδηγούσε τη μοτοσικλέτα του εκείνη τη στιγμή μεταφερόταν στο νοσοκομείο. Κατάλαβε τι συνέβαινε και τηλεφώνησε στο ABC News.

Σύντομα η είδηση έφτασε στον παρουσιαστή Howard Cosell, οικοδεσπότη της εκπομπής Monday Night Football. Εκείνος ήταν που ανακοίνωσε στο αμερικανικό κοινό την είδηση ότι ο Τζον Λένον ήταν νεκρός.

Αργότερα, ο διευθυντής του νοσοκομείου Roosvelt, Στίβεν Λιν, σε συνέντευξη Τύπου έκανε την επίσημη ανακοίνωση.

«Ήθελα να κρυφτώ κάτω από ένα βράχο. Δεν ένιωθα καλά. Ήθελα να γυρίσω σπίτι», δήλωσε ο δρ. Halleran, ο οποίος τόνισε ότι εκείνος και το ιατρικό team του έκανε τα πάντα για να τον σώσει.  «Θα το έκανες για τον καθέναν. Όταν σου φέρνουν έναν ασθενή τραυματισμένο με αυτόν τον τρόπο κάνεις τα πάντα για αυτό. Μακάρι να είχαμε αντίθετο αποτέλεσμα»

Τα νέα ταξίδεψαν αστραπιαία σε όλη την υφήλιο. Ήταν σαν να ακούστηκε ο πρώτος πυροβολισμός σε όλον τον κόσμο...



by ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου