9 Μαρ 2020

Η ιστορία του δεύτερου άλμπουμ των Queen το "Queen ΙΙ"


Αποτέλεσμα εικόνας για queen queen ii album cover


Σαν εχθές το 1974 οι Queen κυκλοφόρησαν το Queen II.
Συνήθως οι  νέες μπάντες αγωνίζονταν για να καταλήξουν στο νέο υλικό για το πολύ σημαντικό δεύτερο άλμπουμ τους. Οι Queen από την άλλη ήταν έτοιμοι  να κυκλοφορήσουν το δεύτερο LP τους πολύ πριν ακόμα και από την εύρεση του ονόματός τους.

Ξεκινώντας από το πλεονέκτημα της ύπαρξης μιας συμφωνίας, που τους επέτρεπε την πρόσβαση στα υπερσύγχρονα Trident Studios, οι Queen μάζεψαν τις ηχογραφήσεις που είχαν κάνει για το ομώνυμο ντεμπούτο άλμπουμ τους, πριν αυτό ακόμα βρει εταιρία διανομής,  και επέστρεψαν στα Trident ένα μήνα μετά, από όταν το άλμπουμ “Queen” έφτασε τελικά στα καταστήματα τον Ιούλιο του 1973.

Πρέπει να ήταν πολύ πιεστικό για τα μέλη της μπάντας εκείνη την εποχή να φτιάξουν τα τραγούδια που θα αποτελούσαν το “Queen II”, αλλά αυτό μπορούσε να αυξήσει την συγκέντρωση τους και τελικά την φιλοδοξία τους. Με ένα μήνα μόνο για να ηχογραφήσουν στο Trident και μια ασφαλή χρονική απόσταση για να εξετάσουν τους λόγους για τους οποίους το Queen” δεν είχε πορευτεί στα τσαρτς όσο θα ήθελαν, το συγκρότημα σκλήρυνε το στυλ του ήχου του, ενώ ακόνισε τα μουσικά του άγκιστρα.

Το τελικό αποτέλεσμα ήταν ένα σύνολο 11 τραγουδιών, που διαιρείται σε μια "White Side" (κυρίως γραμμένη από τον κιθαρίστα Brian May) και μια "Black Side" (που συντέθηκε από τον Freddie Mercury). Οι δυναμικές ποπ μελωδίες συμπληρώνουν τις πυκνογραμμένες συνθέσεις και  ηχογραφήθηκαν με συμπαραγωγούς τους Roy Thomas Baker και Robin Geoffrey Cable.

Αλλά αν ο ήχος των Queen εξελισσόταν προς την κατεύθυνση που θα τους βοηθούσε τελικά να γίνουν ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα στον πλανήτη, οι στίχοι τους ήταν ακόμα αρκετά ιδιόρρυθμοι και απόκρυφοι. Τραγούδια όπως το "Ogre Battle" και το "The Fairy Feller's Master Stroke" πρόσθεταν λογοτεχνικό βάθος και σπίθες φαντασίας  στα βαριά riffs της μουσικής.



Αρχικά, οι κριτικοί δεν αντιμετώπισαν πάρα πολύ ευγενικά το νέο ήχο των Queen. Αν και ο Βρετανικός Τύπος ήταν κυρίως θετικός απέναντι στο πρώτο άλμπουμ, επιφύλαξε μια πιο δροσερή υποδοχή στο “Queen IΙ” όταν κυκλοφόρησε στις 8 Μαρτίου του 1974. Αλλά ακριβώς όπως οι θετικές κριτικές δεν είχαν καταφέρει να βοηθήσουν τις πωλήσεις την πρώτη φορά, οι αρνητικές κριτικές αυτής της φοράς δεν κόστισαν, αφού άρχισαν τα πράγματα άρχισαν να απογειώνονται για τους Queen μετά το 1974. Στην πραγματικότητα, το μόνο πράγμα που τους επιβράδυνε στην ουσία ήταν η υγεία του May: Χτυπημένος από ηπατίτιδα, έπρεπε να μην παρευρεθεί σε 41 εμφανίσεις στο γύρο του “Queen II”.

Αλλά από αυτό το σημείο και μετά, οι Queen είχαν αρχίσει να απογειώνονται, και ούτε το ότι διέκοψαν ώστε ο άρρωστος κιθαρίστας τους να πάει για να γιατρευτεί ήταν αρκετό για να σταματήσει το συγκρότημα. Ξαναγύρισαν στο στούντιο μέσα στο καλοκαίρι - και στα καταστήματα στις 8 Νοεμβρίου 1974, με το “Sheer Heart Attack”, το πρώτο από τα πολλά πετυχημένα LPs.

Ενώ το “Queen II” δεν έφτασε τα ίδια εμπορικά ύψη με τις επόμενες προσπάθειες, κατάφερε να γίνει ένα cult-αγαπημένο για πολλούς οπαδούς. Ο ντράμερ Roger Taylor είπε αργότερα για το “Queen II” : "Κοπιάσαμε πολύ πάνω σ’ αυτό το άλμπουμ, ίσως πάρα πολύ, αλλά όταν τελειώσαμε αισθανθήκαμε πραγματικά υπερήφανοι. Αμέσως, πήρε πολύ κακές κριτικές, γι 'αυτό το πήρα στο σπίτι για να το ακούσω ξανά και σκέφτηκα -Χριστέ μου, έχουν δίκιο;-  Αλλά αφού το άκουσα μερικές εβδομάδες αργότερα, μου αρέσει ακόμα. Νομίζω ότι είναι υπέροχο. Θα συνεχίσουμε να το υποστηρίζουμε."




by UCR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου