26 Ιουλ 2017

Ξεχασμένο έργο του Andy Warhol βρέθηκε στην αποθήκη του Alice Cooper


 Μια μεταξοτυπία του Andy Warhol, η οποία εκτιμάται ότι αξίζει εκατομμύρια δολάρια, βρέθηκε πρόσφατα στην αποθήκη του Alice Cooper όπου παρέμενε ξεχασμένη για περισσότερα από 40 χρόνια.

 Το έργο έχει τίτλο «Little Electric Chair» και αποτελεί μέρος της σειράς που δημιούργησε ο Warhol με γενικό τίτλο «Death And Disaster». Βασίζεται σε μια φωτογραφία της αίθουσας εκτέλεσης των φυλακών Sing Sing, και τραβήχτηκε στις 13ης Ιανουαρίου 1953. Ήταν η ημέρα που ο Julius και η Ethel Rosenberg κάθισαν στην ηλεκτρική καρέκλα μετά την καταδίκη τους σε θάνατο για κατασκοπεία υπέρ της Σοβιετικής Ένωσης. Ο manager του Alice Cooper, Shep Gordon, είπε στον Guardian ότι ο τραγουδιστής και ο Warhol έγιναν φίλοι το 1972.

 «Ο Alice είχε μετακομίσει στη Νέα Υόρκη με τη φίλη του, Cindy Lang. Ο Andy ήταν κάτι σαν groupie του, και το ίδιο ίσχυε για τον Alice. Και οι δύο λάτρευαν τις διασημότητες. Έτσι άρχισαν να κάνουν παρέα». Την ιδέα για την αγορά της μεταξοτυπίας είχε η Lang. «Από όσο θυμάμαι μου έδωσε $2,500 δολάρια για τον πίνακα. Εκείνη την περίοδο ο Alice ηχογραφούσε δύο δίσκους το χρόνο και όλο τον υπόλοιπο καιρό περιόδευε. Ήταν μια rock n roll εποχή, κανένας δεν πολυσκεφτόταν. Και ο Alice κατέληξε σε ψυχιατρείο λόγω του εθισμού του στο ποτό και μετά έφυγε από τη Νέα Υόρκη για να πάει στο Los Angeles. Μου είπε ότι θυμάται μια συζήτηση που είχε με τον Warhol για αυτό το έργο. Έχει την εντύπωση ότι όντως έγινε αυτή η συζήτηση αλλά δεν βάζει και το χέρι του στη φωτιά».

 Τελικά η μεταξοτυπία τυλίχθηκε προσεκτικά, μεταφερόταν από πόλη σε πόλη μαζί με άλλα αντικείμενα που έπαιρνε ο Cooper στις περιοδείες και τελικά κατέληξε σε μια αποθήκη, δίπλα σε μια ηλεκτρική καρέκλα από αυτές που χρησιμοποιούσε ο Alice Cooper στις συναυλίες του.

 Δεκαετίες αργότερα, ο Gordon έμαθε από μια φίλη του, η οποία είναι έμπορος έργων τέχνης, ότι οι ηλεκτρικές καρέκλες του Warhol αξίζουν πολλά χρήματα. Μάλιστα, μια είχε πουληθεί από τον οίκο Christies για 11,5 εκατομμύρια δολάρια. «Αρχίσαμε να ψάχνουμε και τελικά η μητέρα του Alice θυμήθηκε ότι ήταν σε μια αποθήκη. Ψάξαμε και την βρήκαμε» είπε ο Gordon, ο οποίος συμπλήρωσε ότι ο Alice Cooper δεν σκοπεύει να πουλήσει τη μεταξοτυπία αλλά να την τοποθετήσει στο σπίτι του. «Εκείνη την περίοδο κανείς δεν πίστευε ότι έχει αξία. «Ο Andy Warhol δεν ήταν ο Andy Warhol». Και όλα αυτά έγιναν μέσα σε μια δίνη ναρκωτικών και ποτού. Έπρεπε να δείτε τα μούτρα του Alice όταν έμαθε για την αξία του έργου. Του έπεσε το σαγόνι» κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου